7th Zone Youtube Kanalı

EN İYİ 7: Oyun Açılış Sinematiği

İNCELEME: PS3 Co-op Destekli Oyunlar #2

İNCELEME: Skooldaze Klass of '99

BİLGİ: Little Fighter 2 Karakter Rehberi

19 Temmuz 2016 Salı

İNCELEME: Dishonored


     Arkane Studios'un geliştirdiği, Bethesda Softworks'un yayımcılığını yaptığı Dishonored11 Ekim 2012 tarihinde çıkışını gerçekleştirdi.


     Oyunumuz Dunwall adında bir şehirde geçiyor. İmparatorluğun sayılı geçim kaynaklarından olan balıkçılık sayesinde Balina yağı keşfediliyor. Balina yağı ile teknolojinin gelişmesini sağlayan politikacılar ne yazık ki veba salgını için bir şey yapamıyor. Evet veba. Dunwall şehrine veba salgını hakim. Her yer fareler, ölü insanlar, sert askerler, çöp karıştıran evsizler ile dolu. 


     Şehrin çok daha varoş kısımlarına indikçe çeteler ile karşılaşıyorsunuz. Sokağın birinde sessizce ilerlerken önünüzde askerlerin veba salgınından nasibini almış insanlar ile çatıştığını görüyorsunuz. Evet böyle bir şehir Dunwall. Her yerinde farelerin sesleri, veba hastası kişilerin acı içinde bağırışlarının bulunduğu bir şehir.


     Oyunda Corvo Attano adında imparatoriçenin özel korumalığını yapan bir askeri canlandırıyoruz. İmparatoriçenin en güvendiği adamlardan biriyiz. Ancak imparatoriçeye bir suikast düzenlenir ve ne yazık ki öldürülür. Kızı Emily ise kaçırılır. 

     Ardından görünmez olup suikasti yapanlar kaybolur. Olay mahallinden sadece biz kaldığımız için ihale bizim üzerimize kalır ve hain ilan ediliriz. Yetkilerimiz kaldırılır, hapse atılırız. İdamımızı dört gözle beklemeye başlarlar. Ancak tabi biz buna hiç razı değilizdir. Hapisten firar ederiz ve imparatoriçenin ölümünden sonra oluşturulan hükumete karşı olan bir birliğe katılırız. 

     Hikayeye bakıldığında klasik bir vaka diyebiliriz. Ancak ana görevlerin ve yan görevlerin detayları, oynanabilirlik, bölüm içi tasarımlar mükemmel. Klasik bir vaka olup olmadığını daha ilk dakikalardan unutuyoruz.


     Aldığımız görevler içinde sürekli seçimler yapmak zorundayız. Her birinin farklı bir sonucu bulunmakta. Sıradan seçime dayalı oyunlardaki gibi tek bir sonuca bağlanmıyor. Oyunda ana görevlerimiz dışında bolca yan görev bulunmakta. Öylesine konmuş yan görevler değil. Her birinin kendi içinde hikayesi bulunmakta. Bu yan görevler içinde de seçimler yapmak zorunda kalıyoruz.

     
     Bir çok düşman çeşidimiz bulunmakta. Sıradan düşmanlar, uzun bacaklar, rahipler vs. Ayrıca herkese düşman olan zırlayanlar bulunmakta. Zırlayanlar veba salgınından nasibini alanlar. Boş bir apartmanda duvarın köşesinde saklanmış şekilde görmek aniden dışarı çıkmanızı sağlayabilir.

     Oyundaki ilerleyişimizi istediğimiz şekilde belirleyebiliyoruz. Örneğin kimseye görünmeden kimseyi öldürmeden ilerlemek, kimseye görünmeden herkesi öldürerek, herkese görünerek herkesi öldürerek vs. 


     Ancak belirtmeliyim ki öldürdüğünüz her düşmanla birlikte şehirdeki kaos derecesi yükseliyor. Kaos derecesi arttıkça da zırlayanlar çoğalıyor. Bir bölümü kolay geçmek için herkesi kılıçtan geçirip kevgire çevirirsek, bir sonraki bölümde işin içine giren zırlayanlar ile işlerimiz daha da zorlaşıyor.


     Her bölüm içinde çeşitli noktalara yerleştirilmiş rünler ve kemik tılsımları bulunmakta. Rünler yetenek ağacımızı şekillendirmemize yararken, kemik tılsımları bize ekstra güçler vermekte.


     Oyunda bir yetenek ağacımız bulunmakta. Oyun içindeki ilerleyişimizi belirledik bu yetenekler ile oynanıştaki eğlence artıyor. Zekici tasarlanmış yetenekler bulunmakta. Bunların en başında cesetleri yok eden fare sürüleri bulunmakta. Cesetleri saklama derdiniz bu yetenek ile bitiyor.


     Bölüm tasarımları ise mükemmel. Örneğin, görevimiz olan bir binaya istersek ana kapıdan, istersek bodrumdan, istersek çatıdan, istersek herhangi bir balkondan girebilirsiniz. Bir bölümde amacınıza ulaşmak için bir çok seçeneğimiz bulunmakta. Başka bir örnek vermek gerekirse, bir bölgeye girmek istiyoruz. Ancak kapıda elektrik var. İstersek elektriğin kesilmesini sağlayabiliriz. Bunun için balina yağını yuvasından çıkarmamız gerekiyor. İstersek alarmı hackleyip etkisiz hale getirip kapıdaki düşmanları indirebiliriz. İstersek kimseyle uğraşmadan çatılardan zıplaya zıplaya amacımıza ulaşabiliriz.
     
     İstersek açtırdığımız yetenek ile bir fareye dönüşüp küçük deliklerden istediğimiz yere doğru ilerliyoruz. Ancak dikkat edin fare demek veba demek. Üstünüze basan bir asker olabilir.

     Silahlarımıza değinirsek pek çeşitlilik söz konusu değil. Altıpatlar, kılıç, arbalet, tuzak, el bombası. Ancak arbaletimizin uyutucu, patlayan olarak 2 özel oku bulunuyor.


     İstersek silahlarımızı geliştirebiliyoruz. Bunun için altınlara ihtiyacımız var. Altınları öldürdüğümüz düşmanlardan, gizli hazineleri keşfedip bulabiliriz. Ayrıca oyunda hırsızlık yapma seçeneğimiz de bulunmakta. Her bölüme başlamadan önce mermi ihtiyaçlarımızı giderebileceğimiz bölümler bulunmakta.


    Ayrıca geliştirdiğimiz tek şey silahlarımız değil. Bir vatan haini ilan edildikten sonra giydiğimiz maskeyi de geliştirebiliyoruz. Daha yakını görebilmek gibi.


     Şehirde sizin dışınızda işleyen bir hayat var. Askerler ve vatandaşlar arasında çıkan kavgalar buna örnek verilebilir. İsterseniz görmezden gelebilirsiniz. Ya da vatandaşlara yardım edebilir bu sayede onların vereceği ödülü alabilirsiniz.

     Oyunda çatının birinde dururken aşağıda 2 askerin birden ateş etmeye başladıklarını gördüm. Ateş ettikleri yeri göremiyordum. Ancak çok geçmedi ve ateş ettikleri şeyin fareler olduklarını anladım. Kısa süreli bir çırpınış ve acı son. Askerler yerde ve üstlerinde onlarca fare.

 

     Yaklaşık 14-15 saatlik bir oynanış süresine sahip. Oyunu oynarken yaptığım seçimleri bir yere not ettim. İleride birkaç kez daha 14-15 saatlik Dishonored macerasına atılabilirim. Tekrar oynanabilirlik açısından diğer oyunlara ders niteliğinde olabilecek bir oyun.


    Grafikler kendi tarzını yakalamış. Kastan şişmiş korumalar adeta bir karikatür havasında. Oyunu oynarken bir BioShock havası sezebilirsiniz. Merak etmeyin bunu sezen bir çok kişi var. Yalnız değilsiniz. Ayrıca mimari konusunda Half-Life'a benzetirseniz şaşırmayın. Çünkü Half-Life'da City 17 tasarımını yapan Viktor Antonov mimar koltuğunda.

    Müziklere gelirsek eğer, pek çeşitli olmadığını söyleyebilirim. Ayrıca ana karakterimiz Corvo konuşmuyor. Bunun yerine söyleyeceği şeyler şıklarda beliriyor ve bunları biz seçiyoruz. 


    Gizlilik oyunlarını seven, bölümlerdeki tasarıma önem verip tek düze gitmesinden nefret eden biriyseniz oyun tam size göre. Ayrıca oyunun yaptığınız seçimlere göre size bazı sonuçlar vermesi Corvo ile özdeşleşmenizi sağlıyor. 

     Dishonored ile Corvo'nun intikamını almak gerçekten unutulmaz bir deneyim olacaktır. Ayrıca oyuna ek olarak 4 adet indirilebilir içerik çıkartıldı. Bunlar Dunwall City TrialsVoid Walker’s ArsenalThe Knife of DunwallThe Brigmore Witches.


    Dunwall City Trials ile 10 adet yeni bölüme kavuşuyorsunuz.


    Void Walker’s Arsenal ile ön sipariş verenlere hediye edilen The Acrobatic Killer PackArcane Assassin PackBackstreet Butcher Pack ve Shadow Rat Pack içeriğine sahip oluyorsunuz.

    Acrobatic Killer Pack içeriği; 

-Bone Charm bonusları: Raven – Drop-down suikastlerine sağlık bonusu. Quick Dodge – Oklardan sıyrılma bonusu. River Affinity – Arttırılmış yüzme hızı. 
-Oyundaki heykellerde ‘Hagfish’ ile Bone Charm’lara ekstradan bir yer açma. 
-Rumors and Sightings: Daud isimli kitap 
-500 bonus para.

     Arcane Assassin Pack içeriği;

-Bone Charm bonusları: Void Channel – Yetenek sürelerinde/hasarda artma. White Rat Friend – Düşman olmayan beyaz fareler. Gutter Feast – Mana yerine White Rat tüketimi. 
-Oyundaki heykellerde ‘Whale‘ ile Bone Charm’lara ekstradan bir yer açma. 
-Field Notes: The Journal of Granny Rags isimli kitap. 
-500 bonus para.

     Backstreet Butcher Pack içeriği;

-Bone Charm bonusları: Fencer – Kılıca karşı kılıç kullanımında avantaj. Blast Resistant – Azaltılmış patlama hasarı alma. Fire Water – Arttırılmış viski şişesi patlamaları. 
-Oyundaki heykellerde ‘Wolfhound‘ ile Bone Charm’lara ekstradan bir yer açma. 
-Early Life and Times: Slackjaw isimli kitap. 
-500 bonus para.

     Shadow Rat Pack içeriği;

-Bone Charm bonusları: Delicate Touch– Cam kırma sesinde azaltma. Voyeur – Anahtar deliğinden dikizlemede genişletilmiş alan. Deep Breather – Su altı nefes tutma süresinde arttırma. 
-Oyundaki heykellerde ‘Golden Rat‘ ile Bone Charm’lara ekstradan bir yer açma. 
-Field Notes: The Royal Spy isimli kitap 
-500 bonus para.


    The Knife of Dunwall ile İmparatoriçe'nin katili olan Daud'un hikayesini deneyim ediyoruz.


    The Brigmore Witches ile Delilah isimli cadının planlarını öğreniyoruz.
    



PC SİSTEM GEREKSİNİMLERİ

Minumum Sistem Gereksinimleri: 

İşletim Sistemi: Windows Vista / Windows 7 
İşlemci:  3.0 GHz dual core ya da daha üstü 
Bellek: 4 GB 
Ekran Kartı: DirectX 9 ile uyumlu 512 MB video belleği ya da daha iyisi (NVIDIA GeForce GTX 460 / ATI Radeon HD 5850)  
Harddisk: 9 GB

Önerilen Sistem Gereksinimleri: 

İşletim Sistemi: Windows Vista / Windows 7
İşlemci: 2.4 GHz quad core ya da daha üstü 
Bellek: 4 GB
Ekran Kartı: DirectX 9 ile uyumlu 768 MB video belleği ya da daha iyisi (NVIDIA GeForce GTX 460 / ATI Radeon HD 5850)
Harddisk: 9 GB
--------------------------------------------
                                Platform(lar)PlayStation 3, Xbox 360, Microsoft Windows   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder