7th Zone Youtube Kanalı

EN İYİ 7: Oyun Açılış Sinematiği

İNCELEME: PS3 Co-op Destekli Oyunlar #2

İNCELEME: Skooldaze Klass of '99

BİLGİ: Little Fighter 2 Karakter Rehberi

17 Temmuz 2016 Pazar

İNCELEME: Call of Juarez: The Cartel


     Techland'ın geliştirdiği, Ubisoft'un yayınladığı Call of Juarez: The Cartel 22 Temmuz 2011'de tarihinde PS3 ve Xbox 360, 16 Eylül 2011 tarihinde ise PC platformuna çıkışını gerçekleştirdi.

     Techland, ilk iki oyundan sonra köklü bir değişikliğe gidip vahşi batıyı günümüze getiriyor. Bakalım iyi mi oldu yoksa kötü mü?


     Amerika ve Meksika 160 yıldır barış içinde yaşamışlardır. Ta ki meksikalı bir uyuşturucu mafyasının Los Angeles'ta Uyuşturucu İle Mücadele Ajansı’na (DEA) bombalı saldırı gerçekleştirene kadar. Birçok polisin ölümüne neden olan bu saldırıdan sonra Amerika ilişkilerin zedelendiğini farkeder ve gizli bir ekip kurar.


     Los Angeles Polis Teşkilatı’ndan (LAPDBenjamin McCallUyuşturucu İle Mücadele Ajansı’ndan (DEAEddie GuerraFBI’dan Kimberly Evans. Bu üç kişilik ekip ile olayların iç yüzünü öğrenmeye çalışacağız. Oyunu istediğimiz üç kişiden birini seçerek oynayabiliyoruz.


     McCall ailesi tanıdık geldi mi? Benjamin McCall önceki iki oyunda ana karakterlerden biri olan Ray McCall'in torununun torunu. Burdan Thomas, Marisa ve Billy üçlüsüne de saygılarımızı sunalım.


     Daha önce serinin birinci oyunu Call of Juarez'de, farklı karakterlerin sırayla aynı mekanlarda ilerlemesine şahit olmuştuk. Böylece konuya daha farklı bir bakış açısı yakalayabiliyorduk. Serinin sonraki oyunu olan Call of Juarez: Bound in Blood'da ise iki kardeşten istediğimizi seçip hikayeyi deneyim ediyorduk. Call of Juarez: The Cartel ise tek düze bir hikaye şeklinde ilerlemektense bizlere seçtiğimiz karakterin yaşanan olaylara farklı bakış açılarını göstermeyi tercih ediyor. Böylece Call of Juarez serisinin artık bir klasiği olan hikayeyi farklı bakış açılarıyla tecrübe etme durumu bu oyunda da mevcut oluyor.


     Ancak bu kez bir farklılık var. Oyunu Co-op şeklinde oynayabiliriz. Her bir karakterin geçmişi sırlarla dolu. Her bir karakter birbirine şüpheci. Co-op desteğinin olması nedeniyle yardımlaşmanın ön planda olduğu bir oynanış mevcut. Ancak her bir karakter birbirinden gizli bir şekilde bazı işlere bulaşıyor. Gizli eşyalar toplamak, tarihi eser kaçırmak, dinleme cihazları yerleştirmek, muhbirlere yardım etmek bu işlerden birkaçı. Ayrıca yan görev veren ve hikayedeki bazı noktaları açıklayan telefonlar alıyoruz. Bu telefonları diğerlerine görünmeden açmamız gerek. Aksi takdirde tecrübe puanı kazanamıyor ve yeni silahlardan mahrum kalıyoruz. Bu gibi durumlardan dolayı iş birliği içinde rekabete girmek durumunda kalıyoruz.

    Oyunu tek başınıza oynuyorsanız eğer yapay zeka sizin arkanızdan gizli kapaklı işler çevirmiyor. İzlenen kişi sadece siz oluyorsunuz. Ancak co-op modunda oynarken arkadaşlarınızı gizli kapaklı işler yaparken enselemenin oldukça eğlenceli olacağı çok açık.


     Ama ne yazık ki tekrar oynanabilirlik için olumlu şeyler söylemek çok zor. Toplamamız gereken bir şeyin her defasında aynı yerlerde çıkması ile bütün noktalar ezberlenmiş oluyor. Ayrıca tecrübe puanımız ile açtırdığımız silahı herkesin kullanma imkanı doğuyor. Bu gibi durumlar tekrar oynanabilirliği oldukça düşürüyor.


     Oyunun yükleme ekranlarında çeşitli kanallarda son durum hakkında bilgi veren kişilere rastlıyoruz. Böylece hikaye hakkındaki soru işaretleri kafamızda belirmeden gideriliyor.


     Oyunun geçmişte değil günümüzde geçmesi çok köklü değişikliklere gidilmesini sağlamış. Bunların en başında tabi ki silahlarımız geliyor. O eski altıpatlarlar, tüfekler, oklar, yaylar ve daha aklınıza gelebilecek bir çok vahşi batı silahları artık yok. Mekanlarda bu oranda değişikliğe uğramış.


     Call of Juarez serisindeki klasikleşmiş konsantrasyon modu bu oyunda da var. Yaptığınız isabetli atışlardan sonra konsantrasyon modunu açıp sakin bir şekilde tetiği çekebiliyorsunuz.


     Oyunda bir çok patlama sahnesi, yıkılma sahnesi gibi türlü aksiyonlar var. Ayrıca oyunda araba kullanma özelliği de bulunmakta. Araba kullanırken yaşanan kovalamaca ve çatışmalar ile aksiyonun tavan yaptığı dakikalar geçiriyoruz. Adeta bir Hollywood aksiyon filminin içinde kendinizi buluveriyorsunuz.


     Arkadaşlarınız ile oynarken birbirinizle mücadele edebileceğiniz bir özellik mevcut. Kim daha kısa sürede belirli bir sayıda gangsteri etkisiz hale getirecek? Kim tepede duran helikoptere daha çok zarar verecek? Ve daha bunun gibi türlü mücadeleler bulunmakta. Ancak tek kişilik oynanış bu özellikten mahrum kalıyor.
      

     Oyunda çevredeki bu gibi şeylerden yararlanarak kısa ama zevkli yolculuklara çıkabiliyoruz.


     Çoklu oyuncu modunda ise karşımıza birkaç seçenek çıkıyor. Robbery Crew, Star Witness, Cartel Deal ve Team Death Match.
     
     Robbery Crew modunda, bir taraf hırsız olup soygun yapmaya çalışırken diğer taraf polis olup hırsızlara engel olmaya çalışıyor. Star Witness ile birine suikastte bulunuyoruz veya suikaste uğrayacak kişiye korumalık yapıyoruz. Cartel Deal ile sokak çatışmalarına tanık oluyoruz. Team Death Match hakkında açıklama yapmaya gerek yok sanırım.

     12 kişiye kadar destek sağlayan bu modlarda açtırdığımız yeni silahları kullanabiliyoruz. Ayrıca çok detaylı olmasa da karakterimizin görünüşünü değiştirebiliyoruz.

     Oyunda partner sistemi bulunmakta. Bu sistem sayesinde oyun başlamadan önce takım arkadaşlarımızdan biriyle eşleşiyoruz. Bu eşleşmeyi dilersek sonradan değiştirebiliyoruz. Eşleştiğimiz kişiye gördüğümüz düşmanları işaretleyebiliyor, ona kuvvet ve daha fazla zarar verme gibi faydalar sağlayabiliyoruz. Ayrıca yere düşen arkadaşımızı tekrar ayağa kaldırabiliyoruz.




     Oyun geliştiricilerinin bir bayanda aradıkları özellikleri anlamak ise hiç zor değil.

     Sonuç olarak Call of Juarez: The Cartel, vahşi batıyı iyi veya kötü günümüze getirdi. Oyunu deneyim etmiş belli bir kitle vahşi batının geçmişte olması gerektiğini savunuyor. Ama eminim ki bu yorumda bulunmuş bazı kişiler, oyun geçmişte geçmiş olsaydı bu sefer ise "3 oyundur aynı deniz aynı dalga" gibi gereksiz yorumlar yapacaktı.

     Ancak siz yine de farklı bir deneyim yaşamak istiyorsanız Call of Juarez: The Cartel ile bu deneyimi yaşayabilirsiniz.


     
PC SİSTEM GEREKSİNİMLERİ

Minumum Sistem Gereksinimleri: 

İşletim Sistemi: WinXP / vista / Windows 7
İşlemci: Intel Core 2 Duo 2GHz / AMD Athlon 64 X2 2Ghz
Bellek: XP 1 GB RAM / Vista yada Win7 2 GB
Ekran Kartı: Nvidia 8800GT / ATI 3850 DirectX: 9
Harddisk: 8 GB

Önerilen Sistem Gereksinimleri: 

İşletim Sistemi: WinXP / vista / Windows 7
İşlemci: Intel Core 2 Duo 3GHz / AMD Athlon 64 X2 3Ghz veya daha iyisi
Bellek: XP 2 GB RAM / Vista yada Win7 3 GB
Ekran Kartı: Nvidia GTX 260 / ATI 4870 yada daha iyi DirectX: 9
Harddisk: 5 GB
--------------------------------------------
Platform(lar): PlayStation 3, Xbox 360, Microsoft Windows

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder