7th Zone Youtube Kanalı

EN İYİ 7: Oyun Açılış Sinematiği

İNCELEME: PS3 Co-op Destekli Oyunlar #2

İNCELEME: Skooldaze Klass of '99

BİLGİ: Little Fighter 2 Karakter Rehberi

29 Haziran 2017 Perşembe

İNCELEME: No70: Eye of Basir


     Son yapılan 2 aylık bir ertelemeden sonra nihayet No70: Eye of Basir çıkışını gerçekleştirdi. Biraz oynadıktan sonra dedim ki "Bu oyun 2 ay önce kim bilir nasıldı?". Keşke tekrar ertelenseydi. Biraz üzülürdük ama ardından yaşayacağımız deneyim güzelleşirdi. Böyle bir hayal kırıklığı yaşamazdık.

     Sıklıkla FPS düşüşleri yaşıyoruz. Optimizasyon sorunları hat safhada. Sistem mistem yok bam bam bam! Ayrıca oynanış süresi çok kısa. Ücretsiz olup 4-5 saat süren oyunlar var. Fiyatını kesinlikle haketmiyor. Yerli yapım deyip destek çıkılırsa hem bize hem onlara zarar olur. Herkes hatasını farketmeli ki bir daha aynısı olmasın.


     Lütfen bana ayarlar var demeyin. Oyunda ayarlar mevcut değil. Ayarları koymayı unutmuşlar (!). Oyunda bir süre ilerledikten sonra "Acaba gözümden kaçan bir sekme mi vardı?" diye düşünüp ayarlara geri döndüm. Ancak çözünürlük yüzünden ayarlara değil çıkışa tıklanmış sayıldı. Bana bi "çıkmak istediğinden emin misin" bile demedi. Hadi aynı yerleri tekrar yürüyelim (!).

     Özensiz yapılmış, üzerinde durulmayan yığınla şey var. Radyodan 2 metre uzaklaşınca hiç müzik sesi gelmemesi ve etrafta bulduğumuz kağıtlarda yazan yazıların, kağıttan dışarı taşması gibi. Ölçeklendirme iyi değil. Bulunduğumuz ortamdaki eşyaların, aynada devasa gözükmesi örnek olarak gösterilebilir.


     Özensizlikten çevre modellemeleri de nasibini almış. Modellemeler arasındaki beyaz boşluklar göze hiç hoş gelmiyor. "Böyle şeyler dert mi?" demeyin. Böyle şeyler resmen atmosfere tüy dikiyor. Ben oyunu oynarken adeta 1-2 liraya satılan korku oyunları tadında bir atmosfer hissettim.



     Jumpscare sahnelerinde kontrolün elimizden alınıp sinematiğe geçmesi hiç iyi olmamış. Geliştirici ekipten birisi röportajında, "Jumpscare sahnelerinde korkmayan oyuncular, hayaletin üzerine koşarlarsa ne olur?" diye dert edindiklerini söylemişti. Tamam kabul ama böyle de olmamış ki. Mesela F.E.A.R.'da Alma'nın üzerine koşun bakalım neler oluyor.


     Ayrıca old school bulmacalar denildi. Flash oyun sitelerindeki arabadan kaçış bulmacaları ile karşılaştık. Metrelerce yürüdükten sonra eşya bulup bir uçtan bir uca taşımak bulmaca değil. Şöyle biraz etrafı araştırayım diyorsunuz, dokunabileceğin yerler parıl parıl duruyor. Açabileceğin kapılarda işaret çıkıyor. Yapmayın yahu yapmayın korku oyunu bu.


     Keşke klostrofobik ortamdan çıkmasaydık. Çünkü geniş mekanlara çıktığımızda aslında hala tek düze ilerliyoruz. Tıpkı bir rail-shooter oyunu olan Rambo: The Video Game gibi. Önüne çıkanları vur karakter ilerlesin. No70: Eye of Basir'de ise eşyaları bulup ilerliyoruz. Hatta bazen ilerlediğimiz yerleri geri bile dönüyoruz. Çünkü oynanış süresinin artması gerek ki o bile artamamış.


     Oyunu aylarca büyük bir heyecanla bekleyip sonunda böyle bir şeyle karşılaşmak hiç hoş olmadı. Halbuki atmosferden, oynanıştan o kadar güzel beklentilerim vardı ki hepsi boşa çıktı. Yukarıda açıkladıklarımın bir kısmı güncellemeler ile çözülebilir ancak fazla bir şeyin değişeceğini sanmıyorum. Ne yazık ki başarısız bir oyun oldu.

     Geliştirici ekip adına bir sonraki projelerinde başarılar diliyorum. Hani bazı ateşler vardır, rüzgarı görünce sönüp gider. Bazı ateşler ise rüzgarı görünce daha da körüklenir. Umarım rüzgara yenik düşmezsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder